X-Faktor 2014 - Pálinka Republik az első kieső

Nehéz egy három és fél órás, embertpróbáló, maratoni showműsort egy mondatban összefoglalni, de itt egy próbálkozás: Tóth Gabinak hosszúak a lábai, a Tha Shudras még mindig maszkban énekel, a Pálinka Republik rém gyenge volt ebbe a mezőnybe, ki is esett, kevés volt a könny és sok a kiszólás az RTL Klubot és az X-faktort támadó sötét erőknek.
A csatorna felrúgta kissé a műsor formátumát a vigaszág bevezetésével: a mentorházas körből 12 embert (ill. csapatot) juttatott az élő show -ba Alföldi Róbert, Little G Weevil, Szikora Róbert és Tóth Gabi. Azonban egy kis trükkel beficcentett a csatorna egy lehetőséget: minden kategóriából kiválaszthattak a mentorok egy produkciót, ők a rajongók sms-szavazataival (ennyit az app-szavazásról) nyerhették el a továbbéneklés lehetőségét. Persze mire kiderült a 13. énekes személye...
Kezdetnek jöttek a töltelékanyagok: a talpig feketébe bugyolált Istene Bence éneklésével (nem vicc) érkezett a szokásos közös produkció, vagyis pléjbekk. Istenes hosszasan konferált fel, megemlítve a nemrég esküdött Sixxet és a rezsicsökkentést is, majd bevonult Tóth Gabi a lehetetlen hosszú, kirakatba tett, szúnyoghálóval fedett lábaival és félig kilátszó fenekével, na meg a többi mentor. A rizsázásuk után jöttek az első feszült percek, aminek a végén kiderült, a négy tisztalapos produkcióból a Benji néven ismert Le Quang Huy jutott az élő show-ba, amit valami rejtélyes okból a Tankcsapda Ez vagyok én című dalára mint mottóra húztak fel. Úgy döntöttünk, szubjektíven értékeljük az előadásokat, mindegyiket egy mondatban, és egy tízes skálán.
- Pálinka Republik: ahogy várható volt, idehozták a Sziget világzenei színpadát egy mérsékelten kellemes haknielőadással, amit Tóth Gabi végigtombolt („még csak főzik ezt a pálinkát", mondta Alföldi). – 10/4.
- Jakab-Péter Izabella: a hobbihokis erdélyi lányt agyonangyalozták, az elromlott LED-fal miatt némi spéttel tudott belépni, a mentorok erre fogták a kezdeti hamisságát. Bónuszpont, hogy David Guettától énekelt. – 10/7.
- Tha Shudras: ahogy várható volt, nagyon experimentálisba mentek át, Madonnát alakítottak a saját stílusukra, ami jó, csak nem biztos, hogy az X-faktor törzsközönségének be fog jönni (meg kell említeni még, hogy az operatőrök valamiért eszelősen rángatták a kamerát, élvezhetetlenné téve a tévénézést). – 10/8.
- Kállai-Kis Zsófi: a Király Lindára stylistolt 27 éves csaj átment Tina Turnerbe, és elég maradandót alkotott az eddigiekhez képest. – 10/9.
- Borbély Richárd: gyanús, hogy elküldték fodrászhoz, mindenesetre túlvállalta magát a dalával, bár hozta a maximumot – 10/6.
- Andelic Jonathan: az eddigi X-faktorok legkeresztyénebb énekese Borbélyhoz hasonlóan rákvörösre énekelte a fejét, de ami kijött a torkán, az pazar volt. – 10/9.
- Ilyés Jenifer: a Miss Balcsi-győztes énekesnő kevés hibával énekelt, de elég bealvós produkció volt. – 10/6.
- Spoon: a posztgimis cicafiúk (tudják, itt van a Hugh Jackman-hasonmás) valami High School Musical-szerű cukiskodást adtak elő, aki nem tinilány, annak ez unalmas volt (apropó, mi ez a cajón -mánia az együtteseknél idén?) – 10/6.
- Horányi Juli: a kultúrsznobok Danics Dórája következett, aki közhelyesen szólva hozta a kötelezőt, nem erőltette meg magát a díszletnek használt virággyűrű közepén. – 10/8.
- Szabó Richárd: folyton azt pengetik, mennyire nem sztáralkat, de a hangbeli hibák ellenére borzalmasan szerethetőt rakott össze. – 10/8.
- Benji: valamiért az arany középút volt az este igazi jelszava, a fiatal srác sem erőltette meg magát, bár szanaszét izgulta a dalát, Tóth Gabi így is megkönnyezte, Little G kritizálta. – 10/7.
- Tóth Andi: még csak 15 éves, ennek megfelelően kőcukin végigpörögtte, -rappelte és -énekelte a Walk This Wayt, az este egyik legjobbja volt (Szikora szerint cunamit kéne róla elnevezni). 10/9.
- Nagy Richárd: végre valaki magyar dalt énekelt, egyből egy masszív Majkát (Belehalok) adott elő saját zongorakísérettel, de a rapbetéteket is énekelte, nem is rosszul, kedvünk lett volna egy kocsmában lehúzni féldeci rumot, annyira blues volt. 10/8.
Amikor már minden jóérzésű magyar állampolgárnak leragadt a szeme, és már csak a dunyhára meg a vánkosra tudott gondolni, a rétestészta hosszú műsor még csak a párbajozók kiválasztásánál tartott. Két álmos kacsintás között kiderült, a Pálinka Republik és Jakab-Péter Izabella fognak párbajozni, ezen a ponton szétesett a show egy kicsit, össze-vissza kapcsolták a mikrofonokat és a helyszíneket, mire nagyjából kiderült, hogy az After-X műsor stúdiójából folytatódhat a buli pár interjúval. Aztán a párbajban a pálinkás fiúk egy Muse-számot adtak elő iszonyú hamisan, Tóth Gabin látszott, hogy tudja, ez még a sóskúti falunapra is kevés lenne. Jakab-Péter sem volt hibátlan, de a Pálinkához képest jobban odatette magát, a mentorok 3:1 arányban őt küldték a következő körbe, a Pálinka kiesett, mi meg végre elmentünk aludni így, három és fél óra után.
De minek?