X-Faktor nézők: Ez nem tehetségkutató, ez pénzgyár!

Dühöngenek a nézők az RTL Klub közösségi oldalán, és haragjuk elsősorban Baricz Gergőre irányul. Az internetezők sérelmezik, hogy Tarány Tamás esett ki, pedig sokkal tisztábban énekel, mint a székely versenyző, mindemellett pedig úgy vélik, a magyarországi X-Faktor - szemben a külföldi műsorokkal - nem a tehetségkutatásról szól, hanem a pénzről. A többségnek az sem tetszik, hogy bár a jogtulajdonossal történt megállapodás alapján az RTL Klub nem tudta megoldani a határon túli szavazás kérdését, egy Facebookos csoport erre is talált megoldást.
Nagy port kavart Tarány Tamás szombat esti kiesése az internetezők körében - ami akár általános is lehetne, ha a nézők haragja szinte kivétel nélkül nem Baricz Gergőre irányulna (pedig rajta kívül még Muri Enikő és Kocsis Tibor is a döntőbe jutott). A közönség szerint ugyanis ha a mentorok elfogulatlanok lennének, és a hangi adottságokra helyeznék a hangsúlyt, akkor Baricznak nem lenne helye a legjobbak között, nem úgy, mint Taránynak, aki sokkal tisztábban énekel.
Baricz csak keresi a hangokat
"Az RTL Klub megfosztotta a nézőket az X-Faktor következő heti szuperdöntőjétől, amelyben Muri Enikőnek, Kocsis Tibornak és Tarány Tamásnak kellett volna részt vennie!!!" - írta a csatorna közösségi oldalán az egyik kommentelő. "Benn tartottak a döntőben egy középszerű, nyikhaj énekest, aki mióta bent van az élő show-ban, egy dalt nem tudott rendesen végigénekelni. Baricz Gergő keresi a hangokat, mint vaktyúk a szemet."
Magyarország az X-Faktort is elcseszte
Egy másik néző szerint az X-Faktor a legszínvonalasabb tehetségkutató a világon, csak Magyarország ezt is elcseszték: "Nézzétek meg, hogy sehol nem csinálják azt, mint itt. Például a mentorok nem elfogultak a versenyzőiket illetően. És a többi versenyzővel szemben is őszinték. A mentor pedig nem kezd el hisztizni, és lehordani a többieket mindennek, ha negatív kritikát mondanak a versenyzőjének. A párbajon a tehetségesebbet jutattják tovább. Nem küldik haza a jobbat, csak azért, mert riválist látnak benne. És ami a legfontosabb: olyanokkal nyeretik meg, akik tényleg tehetségesek".
Ez már nem tehetségkutató
A legtöbb hozzászóló szerint már világos, hogy a műsor már nem a tehetségkutatásról, hanem a pénzről szól, ennek pedig a legegyértelműbb jele, hogy nem a szakmai zsűri dönt a versenyzők sorsáról, hanem a nézők szavazatai alapján jutnak tovább az énekesek - vagyis nem a tehetség a lényeg, hanem, hogy kinek mekkora a rajongótábora, és azoknak mennyire vastag a pénztárcája.
"Nem tehetségkutató ez, hanem rajongótábor-gyűjtő verseny! Ha lenne egy többtagú zsűri, és ők döntenének, akkor tehetségkutató lenne! Abban az emberben van az X, akinek nagyobb a rajongótábora??? HÁ HÁ HÁ! Ez csak egy pénzgyár, semmi más! Ezzel remélem tisztában van mindenki!" - fakadt ki ezzel kapcsolatban valaki.
Szerencsétlen Baricz Gergő időközben már azzal is kicsapta a biztosítékot a kommentelőknél, hogy határon túli magyar - bár többnyire románozzák a fórumon. A nézők ezen csoportja azt sérelmezi, hogy az utóbbi időben a tehetségkutató műsorokban feszt határon túliak nyernek. Szintén éles vita kerekedett abból is, hogy - bár a jogtulajdonossal történt megállapodás alapján az RTL Klub nem tudta megoldani a határon túli szavazás kérdését - a külföldön élők ezt is megoldották, a részletes információkat pedig egy erre a célra létrehozott Facebookos oldalon tették közzé. Természetesen ebben az esetben sem maradt el a csalás kiáltása, amire az oldal szerkesztője így reagált:
"Nincs határon túlról szavazás. Pénzgyűjtés van. A többi versenyzőt támogatja a a szülővárosa/szülőfaluja, barátok, iskolatársak, munkatársak, stb. Gergőt pedig nem, mert Erdélyből nem lehet szavazni. Ez az oldal ezt pótolja. Az RTL Klub a legtöbb környező ország kábeltévé-szolgáltatóinak csatornakiosztásában szerepel, számtalan határon túli magyar nézi, mindegyik versenyzőnek vannak külföldi szurkolói, ezen kívül pedig sok magyarországi él külföldön. Bármelyik versenyző rajongótáborának adott volt ez a lehetőség, arról, hogy nem éltek vele, ki tehet?"
Pécsi Norbert, az RTL Klub sajtósa a Velvetnek így nyilatkozott erről: "Az X-Faktorra csak magyarországi telefonszámokról lehet leadni szavazatokat. A közösségi oldalon megjelölt három lehetséges mód közül a harmadik teljes egészében legális feltöltési metódus a mobiltelefonoknál, ezt a számot rendszeresen ellenőrizzük is. A másik két szavazatgyűjtési módról nincs pontos információnk."
Tarány saját maga tett rá egy lapáttal
A Bors információi szerint egyébként nemcsak a mentorokon és a közönségen múlt Tarány Tamás veszte, az énekes ugyanis az aznapi próbán annyira túlerőltette a hangszálait, hogy utána órákig nem volt képes énekelni. Ettől pedig bepánikolt. "Az adás előtti utolsó próbán a két versenydalomat még tökéletesen elénekeltem, aztán nekiálltam a párbajdalnak, és ott megbicsaklott a hangom. Az utolsó kitartott hosszú hangot csak másodszorra tudtam kiénekelni" - nyilatkozta a lapnak Tarány.