X-faktor - Lopással vádolják Gesztiéket

A világhálón egyre többen vetik fel, hogy Geszti Péter új zenekara, a Gringo Sztár lemásolta a The Black Eyed Peas nevű amerikai együttes egyik korábbi slágerét. Geszti és kiadója is egyöntetűen állítja, hogy szó sincs ilyesmiről. A napokban több vád érte az interneten a Gringo Sztárt, miszerint a Szabadulj fel! című daluk hasonlít a The Black Eyed Peas 2009-es slágerére, az I Gotta Feelingre. Az index.hu például „Black Eyed Peas-utánzat”-ként emlegeti, a YouTube-on pedig a két dalból készült videomontázs hívja fel a figyelmet a hasonlóságra. Megkérdeztünk néhány zenei szakembert, ők hogyan látják az esetet. Dobrády Ákos szerint Gesztiék tudatosan alkottak hasonlót. – Itthon ez jellemző tendencia, hiszen a közönség inkább az olyan zenei sémákat kedveli, amikhez már hozzászokott a füle. A Szabadulj fel! esetében a hangszerelés a kulcs. Ezerféleképpen megcsinálhatták volna, de vélhetően tudatosan bújtatták a dalt az I Gotta Feelinghez hasonló köntösbe, plágiumról azonban nincs szó – magyarázta a TNT frontembere, amivel egybevág Póka Egon véleménye is.
– Nagyon hasonló a két dal stílusa és hangulata, de nem nevezném bántónak vagy zavarónak az egybeesést. Ugyanaz a harmóniakészletük, a hangnemük, hasonló a melódiájuk és a hangszerelésük is, ezért tűnik fel még a laikus füleknek is a hasonlóság. Nekem amúgy – amellett, hogy semmi bajom velük – egyik sem tetszik igazán – mondta el a neves basszusgitáros és zeneszerző.
Geszti cáfolta, hogy a két szerzemény különösebben hasonlítana.
– Más a Black Eyed Peas- és a Gringo Sztár-dal, például más az énekdallam és a tematika is. Egyébként zenei ügyekben, ahogy korábban, úgy most sem én vagyok az illetékes, hiszen nem zeneszerző, hanem dalszövegíró vagyok – hárított Geszti, akinek álláspontját a lemezét megjelentető BMC kiadó vezetője is megerősítette.
– A trendkövetésből származó véletlen hasonlóságról beszélhetünk, ami főként a stílusjegyekre fogható. Valóban ugyanaz a hangnem, és hasonló a tempó is, valamint mindkét számban szerepel egy harmóniasor, ami napjaink popzenéjében nagyon népszerű, de például más a dallam, illetve a szöveg is. A zenetörténetben rengeteg példa van ilyesmire, de ez nem azt jelenti, hogy a zeneszerző, Erdélyi Péter bármit is másolt volna – érvelt Gőz László.