Eurovíziós Dalfesztivál: Elérkezett Wolf Kati nagy napja
Francia győzelmet jósolnak a döntőn, de Wolf Katit is előre pozicionálják.Az 56. Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntője előtti esélylatolgatások ír vagy német győzelmet is emlegetnek, de a fogadóirodák a francia versenyző győzelmét jósolják. A Magyar Televízió közleménye szerint azonban Wolf Kati döntős dala erősen tartja magát a briteket, a németeket és a skandináv nemzetek tévénézőinek szívében.
A düsseldorfi Esprit Arena színpadán szombat este a fesztivál két elődöntőjéből továbbjutott húsz versenyző, valamint az "öt nagy" (Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság) indulói között dől el a küzdelem. Döntőbe jutott Wolf Kati is, aki ötödikként lép színpadra a Szerelem, miért múlsz? című szám angol verziójával.
A finálé előtt izgatott találgatás folyik az esélyesekről. Nem is csoda, hiszen a hagyományosan rendkívül látványos show-t a világ számos országában élőben közvetítik, és a szervezők több mint 120 milliós nézőtáborra számítanak. A végeredmény pedig csak felerészben múlik a szakmai zsűrik pontjain, a másik felét a versenyző országokból érkezett szavazatok alakítják. A lehetséges befutók közé sorolják az ír Jedward ikreket a Lipstick című számmal, vagy a tavalyi győztest, a német Lena Meyer-Landrutot (bár olyan még nem fordult elő a dalfesztivál történetében, hogy egymás után kétszer nyerjen ugyanaz az énekes - és sokak szerint ez most sem lesz így).
A fogadóirodákban az ifjú francia tenor, Amaury Vassili tűnik a legesélyesebbnek, aki korzikai nyelven adja elő Sognu című dalát.
Wolf Kati 2007 óta az első magyar előadó, aki bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Négy évvel ezelőtt az ugyancsak szép reményekkel indult Rúzsa Magdi végül a 9. helyen végzett.
Wolf Katival a legnagyobb német lapok közölnek interjúkat, illetve írnak szerepléséről, és a nagy nemzeti tévétársaságok is rendszeresen megkeresik. Egymásnak adják a kilincset a külföldi újságírók és a tévéstábok, mindenki vele szeretne interjút készíteni. A csütörtöki elődöntő alatt a BBC élő adásban kérdezte a magyar énekesnőt, a brit műsorszolgáltató helyszíni ministúdiójában a brit indulóval, Blue-val és a francia versenyzővel egy blokkban beszélgetett vele.
Az énekesnő úgy érzi, a döntőben jobb lesz, mint a keddi elődöntőben volt, mert már nincs rajta akkora nyomás, ráadásul időközben a családja is megérkezett a német városba.
"Azt szeretném érezni szombat este, amikor lejövök a színpadról, hogy száz százalékosan teljesítettem, és mi hatan mindent megtettünk ebben a három percben, amit lehetett. Ha ezzel az érzéssel állhatunk ott a dal végén, akkor az eredmény már nem számít" - fogalmazott esélyei kapcsán Wolf Kati. 
Az énekesnő What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz?) című dala a helyszíni visszajelzések alapján nemcsak a britek, hanem a németek és a skandináv országok tévénézőit is meghódította. Wolf Kati természetesen számít a határon túli magyarok szavazataira: az MTV műsorában elhangzó telefonszámon csak más országokra lehet szavazni.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Kati nem csak dicsérő kritikát kap a német sajtótól. A stern.de idegtépőnek nevezte "az ismétlődő panaszkodásra épülő" dalt (szerintünk igazán idegtépőnek a hagymafejű Jedward ikrek Lipstick című számát lehet nevezni - a szerk.), a Spiegel Online pedig nem teljesen érti, mit keres versenyzőnk a szombati döntőben, hozzátéve, hogy szerintük Kati úgy néz ki, mint egy transzvesztita. A kisebbfajta negatív hadjárat azonban nem szegte Wolf Kati kedvét.
"Ez jó jel, mert azt jelenti, hogy tartanak tőlünk, hogy esélyesnek tartják a produkciót. Nem foglalkoznának velünk, ha nem így lenne" - vélekedett Kati. "Szerencsére sokkal több a pozitív visszajelzés a sajtóban, és rengeteg szeretetet kapunk a rajongóktól is."
Katinak pénteken is úgy kellett teljesítenie, mintha a ma esti döntőben lenne. "Péntek délután sajtónyilvános kamerapróba volt, ezért sminkben és ruhában lépünk színpadra, az esti pedig két szempontból is fontos. Először is ez alapján pontoz a zsűri minden egyes országban, ami az eredmény felét teszi ki, ráadásul ezt fel is veszik, hogy ha bármi probléma adódna ma este, legyen egy show, amelyet le tudnak vetíteni" - árulta el Kati, aki a negatív német sajtóvélemények ellenére továbbra is vezet a népszerűségi listán. A részvevő 43 ország rajongói klubjainak összesített előzetes szavazásán toronymagasan vezet mint potenciális nyertes, 30 országban 12 pontot kapott, de más független oldalakon is szinte mindenhol arra tippelnek, hogy jövőre Budapest ad otthont az Eurovíziós Dalfesztiválnak.
Mindenesetre számunkra már akkor is valóságos csoda történne ma este a düsseldorfi Esprit Arénában, ha Wolf Katinak sikerülne felülmúlnia Bayer Friderika 1994-es negyedik helyezését. Drukkolunk érte!