"Ez dalverseny, nem szimpátiakör!"
Nem értjük: Hogy lehetett Wolf Kati 22. az Eurovízión?
Felháborodás, döbbenet, értetlenség, magyarázatok keresése - nagyjából ez jellemzi a rajongók reakcióit a szombat éjszakai eurovíziós eredmény után. A közönségkedvenc Wolf Kati a sereghajtók közt végzett.
Wolf Kati, nálunk te nyertél” néven percekkel az eredményhirdetés után új csoport alakult az egyik legnagyobb közösségi oldalon, a csoporthoz csatlakozók száma óráról órára nő, és mindenki biztató üzeneteket küld az interneten keresztül az énekesnőnek. Wolf Kati az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében a 22. helyen végzett az összesített, szakmai zsűri által adott és nézői szavazatokból álló rangsor szerint.
Az eredmény érthető módon letaglózott mindenkit, és ezúttal nemcsak a nemzeti lélek miatt érezheti nagyon sok magyar, hogy ennek a versenynek nem ilyen eredménnyel kellett volna végződnie.
Az elmúlt két hétben ugyanis a különböző rajongói oldalakon, de még magán a dalverseny hivatalos honlapján is Kati és az általa előadott What about my dreams ha nem is abszolút győztes volt, de mindenképp az élmezőnyben állt, számos fogadóirodában dobogós helyre várták őt, de legrosszabb esetben is az első öt közé.
Wolf Kati az idei Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében a 22. helyen végzett
Kati azonban csak a fellépők sorrendjében tudott 5. lenni, aminek ő eredetileg még örült is. A sorsolás - mert az döntötte el a sorrendet - után azt nyilatkozta, hogy ötödiknek lenni jó, hisz már elkezdődött a show, nem neki kell nyitnia az estét, ugyanakkor még eléggé az elején van ahhoz, hogy ne stresszelje túl magát az egyre fokozódó izgalom miatt.
Csakhogy hiába nem ő nyitotta a műsort, az első négy versenydal egyformán lírai, lassú szám volt, a közönség hallhatóan nem "melegedett be" még, és ez Kati éneklésének első részében is érezhető volt: az elődöntőben a dübörgő hangorkánban Kati is lendületesebben, energikusabban kezdett, a döntőben viszont érezhető volt némi bizonytalanság a hangjában.
Csak a dal magyar részéhez érve oldódott fel, igaz, onnan kezdve még nagyobb erővel "ütött" a szám, ami sajnos az utána színpadra lépő ír ikrek produkciójához adta meg az alaphangot: ők már egy bemelegített közönség előtt adhatták elő saját számukat.
A mezőny erős volt, ezt minden elfogultság ellenére is el kell ismerni, ezért senki nem ringatta magát abba a hitbe, hogy a magyar dal az első helyen végezhet, ám azt álmunkban sem gondoltuk, főleg a már említett előzetes felmérések ismeretében, hogy ennyire hátulra csúszunk. Az adás előtt nyilvánosságra hozott utolsó közvéleménykutatás szerint Katit a szavazók az 5. helyre sorolták.
Ám amikor egymás után jelentkeztek be a nemzeti televíziók műsorvezetői, hogy elmondják, országukban mely 10 versenyző kapott pontot, a Hungary feliratot néhány kivételtől eltekintve nyomokban sem lehetett felfedezni. Még abban a Németországban sem kerültünk pontszerző helyre, ahol egy héttel ezelőtt a közönségszavazás alapján Kati különdíjat kapott egy rádiótól, nem beszélve a "szomszédainkról", akik közül sokan szintén említésre sem méltattak.
A gyakorlaton nem változtatva a 4-10. helyezett ezúttal is 1-7-ig kapott pontot, ám a TOP3-ban 8, 10, illetve 12 pontot adtak. Finnországban a maximumot sikerült elérnünk, így persze még meglepőbb, hogy a 43 ország többsége szinte észre sem vette a "mi Katinkat".
A csalódott rajongók az interneten egymás után adtak hangot véleményüknek, miszerint a verseny nem volt tiszta, de legalábbis a politikai és nemzetiségi érzelmeknek nagy jelentőséget tulajdonítanak.
Hogy ez mennyire igaz vagy sem, nehéz lenne eldönteni, de azért nem mehetünk el szó nélkül egy érdekes tény mellett. Az egykori Szovjetunió és Jugoszlávia utódállamai lényegében oda-vissza küldték egymásnak a szavazatokat, némiképp aránytalanná téve ezzel az eredményt. "Olyan ez, mintha egyik megyéből a másikba szavaznánk Magyarországon" - olvasható az interneten, noha "ez dalverseny, nem szimpátiakör" - írta egy másik hozzászóló.
Kati tehát a sereghajtók közt végzett, ami egyértelmű csalódást jelent, de a csalódás nem neki szól. Sokan nem tudnak szabadulni attól a gyötrő érzéstől, hogy az előzetes reakciókkal köszönőviszonyban sem álló eredménynek nem így kellett volna alakulnia.
A valódi győzelmet pedig úgyis az jelenti, hogy melyik dalt mennyien szeretik, hányan veszik meg, és ebből a szempontból Magyarország máris nyertesnek mondható!

Kitől érkeztek pontok?

Ausztria - 2 pont
Azerbajdzsán - 2 pont
Finnország - 12 pont
Franciaország - 2 pont
Izland - 5 pont
Románia - 7 pont
Szerbia - 8 pont
Spanyolország - 6 pont
Svédország - 5 pont
Ukrajna - 4 pont