X-Faktor - Zámbó Krisztián megmenekült, Lass Bea búcsúzott

Miután minden tévéző a terhesnek mondott, és a beszólós médiának, kommentelőknek visszaüzenő műsorvezető, Ördög Nóra újabb ruháját, alakját végigmustrálta, Stone kezdte az estét. A Like és Szabó Dávid követte a kopasz előadót, a mentorok leginkább Zámbó előadása után csaptak össze. A végén Keresztes Ildikónak voltak igen kellemetlen pillanatai, két mentoráltja párbajozott: Lass Bea ment haza.
Miután Ördög Nóra precízen beszólt a műsor elején a show énekeseinek képességeit a korábbiaknál ezúttal szívósabban kritizáló médiának, a mentora által erősnek, energikusnak, érzelmesnek aposztrofált Stone kezdte az estét egy Magna Cum Laude-dallal: a korrekt, de semmiképp nem bombasztikus előadásból a legemlékezetesebb két őrületesen hosszú comb maradt, ugyanis a fellépés közepén egy modell tette-vette magát a színpadon egy percig. Maleknak tetszett az energia, a sietség nem, Geszti az énekes megnyerő mosolyáról elmélkedett, Keresztes szerint pedig visszaadja az emberek reményét, hogy ötvenévesen is lehet álmodozni. A Like a California King Bed-del jött, Rihanna dalát ülve adták elő - nincs is könnyű dolga egy énektriónak, mert ha háromból csak egy picit hamis, az már némi hallással rendelkező tévézőnek is feltűnik. Gesztinek hiányzott a varázslat, untatta a produkció, Malek is látott hibákat, de a közepe tetszett neki, az egyetlen női mentor szerint van fejlődés, de hiányérzete is maradt. Felkészítőjük, Feró bejelentette, hogy soha ilyen erős csapat nem volt ebben a műsorban - talán abban bízva, hogy ezt beleszuggerálja a szavazni is hajlandó nézőkbe.
Szabó Dávid egy lassú Puskás Peti-dallal jött, sem Keresztes, sem Feró nem lelkesedett érte. "Nem derült ki belőle semmi, nem értettem, unalmas volt nekem" - fintorgott az utóbbi. Malek és Geszti támogatták, finom pillanatokat, érzelmeket emlegetve: az ilyen érzelgős, álmosító nótákkal pedig biztos lehet női voksokat szerezni. Lass Bea kisfilmje alapján egy kétségbeesett, szorongó pszichopatának tűnt, aki erős önértékelési válsággal küzd, mert túl komolyan vesz minden kritikát, internetes hozzászólást. Noha ez este "az élet szép" mottót kapta, négyből ez már a harmadik érzelmes-érzelgős lassú volt. Feró szerint jól állt neki a fájdalom, de hiányzott az öröm. "Énekelj egy jó, buta Neoton-nótát" - javasolta. Geszti szerint volt egy-két pillanat varázslattal, de itt-ott hamisnak találta, Malek szerint javult valamelyest. Keresztes úgy látta, hogy nem létező irányba ment A szerelem sivataga című dallal, miközben várja vissza az igaz Lass Beát, akit nem lehet megváltoztatni.
Bruno Mars Marry You című dalával érkezett Fehér Zoltán, őt Malek lehúzta, Keresztes szintén, de ő a dalválasztást okolta. "Ez volt ma az első dal, ami feldobta a közönséget" - védte Geszti épp egy órával a műsor indulása után, Feró pedig sötét közeljövőt prognosztizált neki, úgy vélte, hogy újfent párbajozni kényszerül. A vidám, de nem elég erős dal után az énekes közölte, hogy újra megkéri neje kezét: ettől a jól időzített gesztustól, kétmilliós nézettségű műsorban elhangzott, szerelmetes üzenettől Fehér bizonyára várt még pár tucatnyi voksot. Balogh Brigi A szerelem fáj című számát hozta Antal Timi. "Hatalmas hang, technikailag tökéletes. Több érzés, kevesebb hang kellett volna" - elemezte Geszti, Feró ugyanakkor modorosnak találta az énekesnőt. Keresztes szerint hiteltelen és erőszakos volt, ráadásul "túltolta." Az abszolút élvezhető produkciót nyújtó lány viszonylag jó arcot vágott a kritikákhoz, ami színésznői képességeit jelzi, majd bevallotta, hogy igazi szerelmi csalódása nem volt, talán ezért nem tudta eléggé beleélni magát a dalba.
Hogy a mentorok mennyire másképp látják-hallják ugyanazt, hogy mennyire szubjektív egy-egy előadás, arra Oláh Gergő újabb fellépése volt egy újabb bizonyíték. "A tökéletesség egy idő után unalmassá válhat" - fenyegette meg Feró a fiút a táncos produkció után, az elégedetlen Keresztes szerint viszont a srác küzdött a dallal. "Fölrobbant a ház" - védte meg Geszti Oláhot. Zámbó Krisztián megint kapott hideget-meleget, pedig a Bond-esthez képest magabiztosabbnak tűnt. "Ez nem volt bizonyíték, még mindig nagyon sok hamis hang van. Nincs szüksége az apjára, hogy tudjon érvényesülni. Miért hoztok olyan dalt, hogy 'apámmal táncolok'? Minek vakargatni ezt a dolgot?" - tört ki Geszti a dal szövege miatt, amire Keresztes persze idegesen, ingerülten reagált. Malek úgy látta, az irány jó, Feró pedig az elején elégedett volt, a közepétől rettegést, küzdést hallott.
"Azon vagyok, hogy megfejtsem, mi történik benned. Amit próbán produkálsz, az egyszerűen csodálatos. De nem hozhatok ide egy kis kamerát, hogy megmutassam, milyen" - védelmezte mentora anyatigrisként Zámbó juniort. "Ez a dal fontos volt számomra, apám és édesanyám miatt is. Szokatlan helyzetben vagyok, mert végre némi pozitív dolgot is hallhattam itt. Talán nem abban a tempóban fejlődök, ahogy kéne, de talán van némi fejlődés" - magyarázta az énekes. Zámbóhoz hasonlóan megosztó személyiség Csobot Adél, őt hagyták a végére, Nena 99 Luftballons című dalával rukkolt elő. Úgy két-háromszáz lufi között énekelt, szokásos vigyorával, pattogósan, mintha egy Disney-filmből lépett volna elő. "Ennyi hamis hangot soha nem énekeltél, ugyanabban a stílusban maradtál, mint eddig. Láttam az arcodon, hogy tudod, hogy nem sikerült" - döfte belé az első kést Keresztes, és Feró sem volt elragadtatva tőle: "Teljes természetességgel toltad, és jó hamisan" - vélekedett.
Este háromnegyed tízre tisztult valamelyest a kép, a nézői preferenciák szerint simán továbbjutott Oláh Gergő, Antal Timi, Csobot Adél. A végén Keresztes Ildikó meglehetősen keserűen nézett maga elé, mert a drámára fogékony szerkesztők az ő három mentoráltját hagyták a végére, azaz tisztában volt vele, hogy biztos tőle esik ki valaki - ráadásul úgy, hogy a második legkevesebb szavazattal bíró dalnok is nála van. A profitorientált szerkesztők ráadásul magára is hagyták kínzó gondolataival, mert nézőgyilkos módon még egy reklámblokkot is beillesztettek az eredményhirdetésbe.
Stone és Lass Bea kényszerült párbajozni, előbbi nyitott egy Edda-számmal, az Utolsó érintés-sel, amit a szokásos rutinnal lehozott, érződött, hogy előadta már itt-ott, rockklubokban. Lass Bea hangja ennél azért jobban szárnyalt, és este tízig megúszta sírás nélkül, ami önmagában nagy szó. Keresztesnek kellett először döntenie, ráadásul két saját embere közül: "Nem kívül sírok, hanem belül. Most is hiszek bennetek, de Stone-nak kell hazamenni" - közölte. Feró szerint Lass Bea izgalmas nő volt, de egy "szar Neotont" hozott a párbajra, így hazaküldte volna. Gesztit is lehervasztotta a két párbajdal: "Az egyik lassú harakiri volt, a másik lassú érfelvágás. De engem a valódiság érdekel inkább, Stone, te mész haza" - közölte. Malek szerint a lány a helyét keresi, a férfit magabiztosnak, de átlagosnak találta, így a nézői szavazatokra bízta, ki essen ki a show-ból. Ezen az estén Lass Bea kapta a legkevesebb voksot, így nélküle megy tovább a verseny.