X-Faktor 2013 - Bytheway és Danics Dóra a döntőben

Krasznai Tünde a célegyenesben esett ki a tehetségkutatóból, a közönség Danics Dórát, és fiúkat szavazta a vasárnapi döntőbe. Se nő, se zenekar nem tudott még nyerni ebben a műsorban. A mentorok végig ajnározták az aranyszínűbe öltöztetett estét, Tóth Gabi sírt, Lilu meg majdnem. Az Első Emelet utolsó televíziós (?) fellépésével indította két napon át tartó gigantikus X-Faktor fináléját az RTL Klub. A műsorvezetők talpig aranyban, Tóth Gabinak egy hét alatt jó tíz centit nőtt a haja, Alföldi Róbert pedig a szokásos módon indított: "Lilu gyönyörű vagy, nagyon tetszik a ruhád." Az első körben a három döntős azt a dalt adta elő, amit egyszer már énekeltek a válogatáson. Krasznai Tünde kezdte a show-t, kisfilmjében nem festett túl jól, magába is döntött egy tasak termékelhelyezést, amitől - hála az égnek - jobban lett. Alicia Keys New York című dalát énekelte, néhol kissé hamisan, ezt Tóth Gabi is megjegyzte. Aztán persze csak dicséretet kapott, ahogy a másik két döntős is. A versenynek ebben a szakaszában már nincsenek kritikák, a nézők döntenek, a mentorok pedig az egekig magasztalják, aki idáig eljutott. Itt már felesleges is lenne bármi rosszat mondani, gyakorlatilag bármelyikük megnyerheti vasárnap a versenyt.
 A Bytheway az X-faktor történetének első csapata, aki a döntőig jutott. A fiúk a Troublemaker-t énekelték, voltak táncoslányok, csipőzés, meg pár hamis hang. A mentorok szerint a fiúk felnőttek, Bence pedig tök jól néz ki, mert fogyott. Rebecca Ferguson Glitter & Gold című dalával zárt az első kört Danics Dóra, aki hozta a szokásos formáját. Az első kör végén fantomképeket mutattak Liluék, szoros a verseny, tessék szavazni! Nothing compares to you - énekelte a szünetben teljes dresszcserén átesett Krasznai, Geszti Péter elégedetten bólogatott, Szikora pedig összekulcsot kézzel olyan arcot vágott, mint aki mindjárt elsírja magát. "Sok nagyszerű énekes van, de azokra emlékezünk, akik rendhagyóak. Maga pedig ilyen" - mondta Alföldi, Tóth Gabi meghatódott és egy táncdalfesztiválon érezte magát. Egy ABBA-dallal léptek másodszor a színpadra a Bytheway-es fiúk. A The Winner Takes It All című számban megint csak Bence találta el a hangokat. Ezt lehet csak mi halljuk így, mert Tóth Gabi sírt, és felállva tapsolt, de a fiúk közül is van, aki a könnyeit törölgeti. Geszti megfogadta, hogy ma csak a szívére hallgat, nem a fülére, ezért nem is mond kritikát, pedig tudna. Mégiscsak jól hallottuk, amit hallottunk, na. Szegény Danics Dórára nem tudott mit mondani Tóth Gabi, mert még mindig a fiúk előző produkciójának hatása alatt állt. Az utolsó kört megint Krasznai kezdte, aki egy korábbi X-Faktorossal, Takács Nicolassal duettezte a Hallelujá-t (Takácsot akárhányszor halljuk, mindig ezt a dalt énekli). Lilu összeomlott, beszélni sem tud, a sírás kerülgeti. Krasznai boldog, mert rájött, hogy több a jó ember, mint a gonosz, már megérte ezért a műsorba jönni. A Bytheway Bozsek Márkot húzza be közben egy közös duettre, de duettérzés helyett inkább olyan az egész, mintha Márk a banda ötödik tagja lenne. Danics Dés Lászlóval énekel, a mentorok felállva tapsoltak, de szerintünk inkább Désnek szólt a gesztus, mint a produkciónak.
Az utolsó fél órába két szavazásra buzdítás közé még befért egy Kistehén-fellépés is, és 12 döntős közös éneklése is, aminek a végén megint mindenki állva ütötte össze a két tenyerét. Ma vagy mindenki élete legjobbját énekli, vagy parancsba adta a rendező, hogy "gyerekek, jó lenne felállni".
Istenes Bence ordít: öt-négy-három-kettő-egy, vége! A szavazás lezárva, Lilu megint olyan arcot vág, mintha az dőlne el a következő percekben, hogy belépünk-e Észak-Korea oldalán a harmadik világháborúba. Elsőnek Danics Dóra nevét mondják, ő már biztos a vasárnapi döntőben van. "Bájdövéj-bájdövéj"- skandálja a közönség, és imáik meghallgatásra találtak, mert övék a másik kiadó hely. Folytatás holnap, a szavazás meg már újra is indult.