X - Faktor 2012: Irány a Mentorok Háza!

De még nem most, előbb a Tábor harmadik kihívásával kell szembenézniük a továbbjutott produkcióknak. Egyéni énekesek és csapatok, ötvenen csak arra várnak, hogy egy hét múlva a Mentorok Házában bizonyíthassák: érdemesek a mentorok támogatására. Ma este kiderül, ki lesz a 24 szerencsés. Azt is megtudjuk, melyik mentor melyik csoportot „menedzseli” majd.
Mint a szombati adásból kiderült, a fiúk, a lányok és a csapatok mellett idén nem a 25, hanem a 28 év felettieké a negyedik csoport. De hogy ki vezeti majd őket, egyelőre nem publikus.
Az utolsó kihívás napján a versenyzőket már csak egyetlen lépés választja el a Mentorok Házától. Ez a lépés egy, az előadók által választott dal. Az a dal, amellyel a legmagabiztosabban állhatnak a színpadra. A produkciókat ezúttal nem csak a mentorok, de a családtagok is végighallgathatják. Az előadás után az eredményt azonban nem mondják meg az énekeseknek. Azzal meg kell várniuk a műsor végét.
Fehér Zolinak tavaly ezen a ponton ért véget a verseny. Számára ezért az idei megmérettetés különösen fontos. Ha most kiesik, többször nem próbálkozik az X-Faktorban. Akkor ugyanis nem látná értelmét a további küzdelmeknek. Zoli utolsó esélyeként Keresztes Ildikó és Balázs Fecó kettősét, A csönd éve volt címűt választotta. A tehetsége és fejlődése vitathatatlan, de mint Keresztes Ildikó rámutatott: tavaly óta jöttek új énekesek, akik legalább olyan jók, mint ő. A továbbjutása vagy bukása ezért lesz kérdéses.
Oláh Gergő családtagjai a lehetőség ellenére nem tudták elkísérni szerettüket a Tábor harmadik kihívására. Bár nyilvánvalóan jót tett volna a fiúnak a támogatás, a produkcióján ez semmit nem változtatott. Laza volt, természetes, profi. Kivívta a zsűri és a közönség állva tapsolását.
A Gubik Petra, Molnár Szulita és Barnicskó Valéria triója az utolsó kihívásban a bulira helyezte a hangsúlyt. Bár a zsűri nagy részét meggyőzték, Nagy Feró szerint produkciójuk kevés az élő show-hoz.
A 16 éves Pál Loretta előadásában Geszti Péter a drámaiságát értékelte, míg Kiss Ernő Zsolt produkciójában a vadságra helyezte a fókuszt. Bár a Proud Mary jó választásnak tűnt, Keresztest nem győzte meg.
Arustei Andrea zenésztársaival érkezett az X-Faktorba, a Tábor utolsó kihívását azonban már egyedül kell teljesítenie. Abban ugyan a zsűri egyetértett, hogy a lánynak dögös hangja van, de mint megállapították, csak „téblábol a színpadon”.
Antal Tímea a válogatók során lenyűgözte a zsűri tagjait. A fiatal lány ezúttal Celine Dion Surrender című dalát hozta el, és tökéletes választásnak bizonyult. Az előadás is tökéletes volt – ahogy a könnyeivel küzdő Keresztes Ildikó megfogalmazta. Az állva taps neki is járt.
Kibővült csapatverseny
A csapatok tegnap új riválisokat kaptak. A kiesésre ítélt egyéni előadók ugyanis új esélyhez jutottak: csapatokat alkotva folytathatják a versenyt, ha kívánják.
Galambos Péter, Kelemen Örs és Lőkös Kinga az „Abrosz Trióként” tért vissza a színpadra, és mindenkit levettek a lábukról. Hiába csak egy napjuk volt az összeszokásra, megoldották a feladatot.
Nem ők okozták az egyetlen pozitív meglepetést a zsűri számára, Gőbölös Krisztina, Balogh Fruzsina és Huczka Viktória is meglepően jól teljesítettek. A Wonderfools néven visszatérő srácok pedig akkorát énekeltek, hogy mindenkinek leesett az álla. Pimaszok voltak, szellemesek és rendkívül vonzóak.
Nem így Lajtavári Dóra és Szarvas Balázs kettőse, akik inkább el se indultak volna a csapatbéli megmérettetésen.
Nagy Szilárd a válogatón egy érzelmes dallal indult. Mint kiderült, nem csak a zenében érzelmes, a Táborban azonnal bedobta magát Csobot Adél meghódítására is. A srác lát rá esélyt, hogy mindketten tovább jussanak a Mentorok Házába, de addig mind a kettőjüknek jól kell teljesíteni a Tábor harmadik kihívásán is. Először Szilárd lépett színpadra Adam Lambert slágerével.
Őt követte Adél, akinek nem sokon múlt, hogy ma este a színpadon láthatjuk. A Tábor első kihívásán ugyanis csúnyán leszerepelt. És ezt tudta űberelni. Katy Perry nótáját kapásból rosszkor kezdte el, és időbe telt, mire zene és szöveg a megfelelő helyen találkozott. Kérdés, az utána következő produkció elég meggyőző volt-e, hogy bejuttassa a hiperaktív lányt a Mentorok házába is…
„Antiszínpad fazon” a színpadon
Horváth Sándor hangja a válogatón „simogatta” Keresztes Ildikó – és talán minden zeneszerető ember - lelkét. Sándor most is jól választott: Elton John dalával ismét megcirógatta az énekesnő lelkét, aki mint mondta: amint kinyitja a szemét, egy „antiszínpad fazont” lát a színpadon… Kérdés, az ellentmondásos kép mire lesz elég a 2012-es X-Faktorban.
Balla Réka Amy Winehouse-tól adta elő a Valerie-t, és kiderült: ő a legdögösebb szőke, akit Keresztes Ildikó valaha is látott. Nem csak külsőleg, de hangjában is benne van a dög.
Kovács László Stone félelemmel telve lépett a színpadra, de a Takács Nicholas dallal megérintette Keresztest.
A Soldiers úgy állt ki a zsűri elé, hogy leszakítja a színpadot. Talán sikerült is nekik.
Szabó Dávid a Molitvával talán mindent megmutatott magából, amit lehetett: egy igazi popsztár állt előttünk.
Lass Bea a verseny egyik legellentmondásosabb személyisége. Frusztrációkkal küzd, de lételeme a színpad. Megfejthetetlen az ő kisugárzása. Amivel ismét csodát tett a színpadon. Talán mondani sem kell, de Keresztes Ildikónak ismét könny szökött a szemébe. Ennek ellenére Geszti Péter és Malek Miklós határozottan rossznak értékelte a produkciót. Bár az érzelmi töltöttséget elismerték, a minőséggel elégedetlenek voltak. Malek szerint „lukat fúrt a dobhártyájába”.
A P.J.Z „laza és elegáns” produkciója felkavarta az állóvizet az X-Faktor stúdióban. Mint Malek fogalmazott: nehéz ellenállni annak, hogy élvezzék, amit a rapper srácok csinálnak, magával ragadó. Geszti Péter szerint a páros nem is tudja, hogy mitől jók, de éppen ettől jók.
Danics Dórára Keresztes Ildikó nem is emlékezett a válogatókról, bár mentortársai kezdettől fogva favorizálták. Most az énekesnő számára is világos lett, miért kedvelik annyira a 26 éves lányt, aki ezúttal Pink dalával készült a kihívásra.
Ekanem Bálint Emota ismét kitett magáért, Kovács Erika pedig a Tábor csoportos megmérettetése utánb különösen várta az egyéni szereplést. Ő volt ugyanis az a szőke lány, aki egyik társát hozta kellemetlen helyzetbe, mert elrontotta a szöveg felosztást…
A By The Way srácai vonzóak és édesek voltak, Fóris Ferenczi Gábornak pedig húga nélkül is sikerült levenni a lábáról a zsűri tagjait.
Gurnicz Mariann produkciójával ismételten kiverte a biztosítékot. Az 52 éves hölgy azonban most Tankcsapda-előadásával nem aratott osztatlan sikert. Sőt! Geszti feltette a kérdést: ki volt az, aki idáig is eljuttatta őt?
„Szuperjó ez a csaj”
Jáger Kinga – alias Pocahontas – ahogy a mentorok elnevezték - már bevonulásával is mosolyt csalt Geszti és Malek arcára, amikor pedig elkezdett énekelni, igazi bulihangulatot teremtett a stúdióban. Megérdemelte az állva tapsot.
Zámbó Krisztián eddig – a családi örökség ellenére – könnyen vette az akadályokat az X-Faktorban. Bár Jimmy fia régóta énekel, még csak rövid ideje érzi úgy, hogy van helye a popszakmában. Krisztián az utolsó megmérettetésre Robbie Williams Feel című dalát hozta. Érezd – szól a dal, de ezt most Krisztián valamiért nem érezte. Gyenge kezdés után erős visszaesés – értékelhetnénk a hallottakat. Hogy rossz volt, azt Krisztián is érezte. Azt, hogy mennyire, csak a zsűri tagjai tudhatják egyelőre.
Kvaka Andrea a Tábor utolsó fellépőjeként az érzelmeit kívánta megmutatni a zsűri tagjainak. A lány Avril Levigne egyik balladáját választotta utolsó esélyeként, és jól tette. Geszti Péter szerint a lány hangja és érzelme is testes volt, mint egy jó bor. „Jó volt kortyolgatni” – fogalmazott. Keresztest is könnyekig meghatotta a produkció, és ez nála mindig jót jelent. Malek Miklós állva tapssal jutalmazta a lány teljesítményét. „Szuperjó ez a csaj” – mondta.
Megvan a 24
Ezzel a harmadik kihívás is véget ért.  Rengeteg hiba, de legalább ugyanannyi meglepetés is született a színpadon. Most azonban Gesztinek, Keresztesnek, Ferónak és Malek Miklósnak szól a kihívás: kiválasztani a 24 továbbjutót, akik a Mentorházban bizonyíthatnak. A döntés van, hogy egyértelmű, és van, hogy küzdeniük kell a mentoroknak egy-egy énekesért. És akad, hogy észérvekkel nem lehet választani. Ilyenkor jön a kellemetlen „poszterteszt”: kinek a poszterét néznéd szívesebben?
A kiválasztás sokáig tartott, de megszületett a döntés. A Mentorházba 24 produkció jutott.
A továbbjutó csapatok: P.J.Z, Like (Molnár Szulita- Barnicskó Valéria-Gubik Petra ), By the Way, Soldiers, Wonderfool (Kolosai Ferenc Vilmos-Feng Ya Ou Ferenc-Szerémy Dániel), Spirit (Galambos Péter-Lőkös Kinga-Kelemen Örs). Mentoruk lesz: Nagy Feró!
A továbbjutó 28 év felettiek: Horváth Sándor, Kiss Ernő Zsolt, Kovács Erika, Lass Bea, Kovács László Stone, Zámbó Krisztián. Mentoruk lesz: Keresztes Ildikó!
A továbbjutó fiúk: Meggyes Csaba, Ekanem Bálint Emota, Oláh Gergő, Szabó Dávid, Nagy Szilárd, Fehér Zoltán. Mentoruk lesz: Geszti Péter!
A továbbjutó lányok: Danics Dóra, Kvaka Andrea, Jáger Kinga, Balla Réka, Pál Loretta, Antal Tímea. Mentoruk lesz: Malek Miklós!
A dráma azonban itt nem ér véget… A zsűri nem tudott dönteni, ezért idén a lányoknál heten küzdhetnek az élő adásba jutásért. A hetedik szerencsés: a megosztó Csobot Adél!
A legjobb 24 csapata tehát összeállt, ezzel már tényleg csak egy feladat áll az énekesek előtt: a Mentorok Házában bizonyítani, hogy érdemesek a továbbjutásra.
Az élő show-t megelőző utolsó megmérettetés jövő hétvégén következik, keressétek addig is legfrissebb X-Faktoros híreket.